Koffiekamer-talk;

Mis jij de spontane ontmoetingen ook zo?  

   We zijn druk aan het werk en videobellen ons suf. Het samenwerken vanuit thuis gaat goed, omdat er is een stevig fundament: een netwerk van persoonlijke relaties. Als anker onder de cultuur van de organisatie.   

Nu we voor steeds langere tijd daarop teren lijkt het dat het videobellen gaat leiden tot verbrokkeling en uitholling van dat fundament. We hebben niet meer zo’n zicht op elkaars doen en laten en de kleine momenten waarop je snel even wilt delen, hallo zeggen, afstemmen of klankborden zijn weggevallen. De persoonlijke relaties verliezen steeds een stukje en worden platter.  

Eigenlijk wel gek dat we het kletsen bij de koffieautomaat zo waarderen en belangrijk vinden, maar niet inregelen via de digitale weg. Waan van de dag, prio’s en operationele druk zijn leidend. De inhoud bepaalt de norm. Voor de korte termijn was dat logisch, maar nu we voor de lange termijn afhankelijk zijn van de digitale connectie is het belangrijk om het fundament weer te versterken.  

Spontaan ontmoeten bij de koffieautomaat…zou dat anders kunnen?  

Ik denk van wel. Het begint met het bedenken waar de koffieautomaat precies voor staat. Spontaan ontmoeten buiten de normale patronen, even loskomen en pauzeren, vrije gesprekken over van alles en nog wat, even ontspannen of snel even een relatie leggen bij de “toevallige” koffie op een vrijblijvende manier 

Wat als je nu eens virtuele koffiekamers maakt die de hele dag geopend zijn

Niet één, maar meerdere “Teams-meetings” tegelijkertijd de hele dag door die voor iedereen in de unit of organisatie vrij toegankelijk zijn

   Wat zou er dan gebeuren?

  • Hoe zou dat zijn als je met iemand in die kamer een koffiepraatje begint en anderen komen erbij en gaan meedoen?  
  • Zou je spontaan met de aanwezige mensen zeggen: kom we trekken onze schoenen aan en we gaan “samen wandelen”? Het gesprek voortzetten middels groepsbellen in What’s app?  
  • Zou je iemand ontmoeten die bij je in de buurt woont, die even niet meer op je netvlies zat  en met wie je in de buitenlucht zou kunnen doorpraten?  
  • Zou je bij alle virtuele koffiekamers even gaan rondneuzen wie er is, of bel je meteen in en zie je daarna wel?  
  • Zou je in een vergadering gaan zeggen: zie ik je straks nog even in koffiekamer 3? 

   Ben je geïnspireerd geraakt? 

Veel succes met het uitproberen en veel plezier met het elkaar weer spontaan ontmoeten!
Annemarie Heldens 

tel: 06 83 59 2502
e-mail: annemarie@heldens.nl

   En deel je ervaring!

Ik kom graag met je in contact, óók voor een virtueel kopje koffie.