Muziek

“Inspirerend leiderschap is als het dirigeren van een orkest;
ervoor zorgen dat alle muzikale individuen harmonieus
samenspelen met hun beste optreden ooit tot gevolg.”

Wat is harmonie in muziek eigenlijk? 

Een uitleg op 5 niveau’s door Jacob Collier in samenspel met kinderen en professionals.

Deze video geeft prachtig weer hoe je boven en onder de waterspiegel over harmonie in muziek kunt praten. De parallel met harmonie in samenwerking is prachtig. Het inspireert mij om als professional steeds de diepte op te zoeken, want daar zit het verhaal en de sleutels tot harmonie.

  1. “Als mensen samen zingen en het klinkt mooi” (kind)
  2. “Hogere en lagere stem die mooi in elkaar vloeien”. Het gaat om het toevoegen van emotie aan de melodie. Je vertrekt van huis en komt uiteindelijk weer thuis. Onderweg heb je van alles geleerd (tiener)
  3. Harmonie is als een taal. Hoe meer worden je kunt gebruiken, hoe meer je kunt zeggen. In harmonie betekent dit: hoe veel noten kun je toevoegen aan het akkoord om een bepaald gevoel te versterken of net een beetje te veranderen? De harmonie geeft ons middelen om een verhaal te vertellen (student muziek)
  4. Hoe kun je emotioneel ergens arriveren, hoe kan de harmonie mooi oplossen waardoor het voelt als thuiskomen? In de klank spelen boventonen en ondertonen een grote rol in de muzikale ervaring. Het is een natuurlijk verschijnsel dat de kern van de toon wordt verrijkt met boven en ondertonen. Door een akkoord in een andere volgorde (omkering) te spelen, of door een ander akkoord vooraf te laten gaan kan de harmonie geheel anders voelen. Arrangeren daarvan is een kunst die de emotie in het verhaal in de harmonie verder inkleurt en verdiept (professioneel pianist)
  5. Levenservaring stuurt je in een bepaalde richting. Hoe de harmonie uiteindelijk geuit wordt is telkens een totale verassing. Spanning en ontspanning vragen steeds om oplossing. Harmonie is intuïtie. (muzikant Herbie Hancock)